KYC
Het is niet alleen van groot belang dat je organisatie wetten en regels naleeft, maar ook dat je cliënten jouw diensten niet misbruiken. Dat is waar KYC in beeld komt, oftewel Know Your Customer. Als Wwft-plichtige instelling ben je verplicht om je (potentiële) cliënten vooraf en periodiek te onderzoeken, zodat ze geen misbruik maken van jouw diensten. Op deze pagina lees je alles over KYC en waarom het zo belangrijk is.
De betekenis van KYC
KYC staat dus voor Know Your Customer, soms ook Know Your Client. Dat betekent letterlijk ‘ken je klant’. Het gaat er hierbij om dat je je cliënten identificeert en controleert en de bijbehorende risico’s kent. Zo weet je met wie je zakendoet en zorg je voor een integere bedrijfsvoering. Bovendien voorkom je dat criminelen je diensten gebruiken voor bijvoorbeeld witwassen, terrorismefinanciering of fraude. De verplichting voor Wwft-plichtige instellingen om cliënten te onderzoeken, staat beschreven in de Wwft (Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren Terrorisme).
Dit is het verschil tussen KYC en CDD
Als het gaat over KYC, hoor je ook vaak de term CDD vallen. CDD staat voor Customer Due Diligence, oftewel gepaste zorgvuldigheid. Eigenlijk zijn KYC en CDD hetzelfde. CDD is namelijk het beleid dat je opstelt en uitvoert om te weten met wie je zakendoet en welke mogelijke risico’s een cliënt met zich meebrengt. Op die manier voorkom je dat je zakenrelaties aangaat die ernstige gevolgen kunnen hebben, bijvoorbeeld voor de integriteit en reputatie van je organisatie. Meer informatie vind je op onze informatiepagina CDD.
Het belang van Know Your Customer
Maar waarom is KYC nu zo belangrijk? Het is een goede manier om kwaadwillenden in een vroeg stadium de deur te wijzen, zodat ze geen kans hebben hun criminele activiteiten uit te voeren. Hiermee voorkom je onder andere dat criminelen:
- Geld witwassen
- Belasting ontduiken
- Terrorisme of andere criminele activiteiten financieren
- Grootschalige fraude plegen
Zo voer je de KYC-regels uit
Volgens de wet ben je als Wwft-plichtige instelling dus verplicht om je cliënten te kennen. KYC houdt onder andere in dat je je potentiële relaties identificeert en controleert en je cliënten periodiek reviewt. Daarbij krijgt elke cliënt een risiconiveau toegewezen (van laag tot hoog) dat aangeeft hoe vaak een cliëntenonderzoek nodig is. Zo weet je altijd wat er speelt bij je cliënten.
Ben je op zoek naar handige processen en een stappenplan voor je KYC-beleid of wil je meer over dit onderwerp lezen? Ga dan naar de pagina’s over KYC compliance en de KYC check.
Leer je cliënt accuraat en volledig kennen met Company.info
KYC-onboarding kost vaak veel moeite, doordat allerlei informatie op verschillende plekken staat. Wil je jouw proces van Know Your Customer accurater en efficiënter maken? Ga dan aan de slag met het online portal van Company.info. Daar vind je op één plek de meest complete bedrijfsinformatie overzichtelijk bij elkaar. Van de identiteiten van de belanghebbenden (UBO’s) tot vermeldingen op sanctielijsten. Je kunt deze informatie ook automatisch toevoegen aan je cliëntacceptatie- en cliëntmonitoringsysteem met onze API’s. Bel of mail ons gerust om de mogelijkheden te bespreken.