OFAC

Als Wwft-plichtige instelling moet je bij elke (potentiële) cliënt controleren of deze op een sanctielijst staat. Een belangrijke lijst is die van de OFAC. Wat houdt deze lijst precies in en wanneer is deze van toepassing op jouw onderneming? Op deze pagina vind je een heldere uitleg.

Wat is de OFAC lijst?

De OFAC lijst is dus een sanctielijst. Daarop staan landen, ondernemingen, organisaties en personen die economische en/of juridische sancties opgelegd hebben gekregen. Het is daarom verboden om zaken met ze te doen. De OFAC is het Office of Foreign Assets Control. Dit agentschap houdt toezicht op het Amerikaanse sanctiebeleid. In opdracht van het Amerikaanse Ministerie van Financiën stellen zij handels- en economische sancties in en voeren deze uit. Het doel van de OFAC sanctielijst is om te zorgen dat terrorisme en wapen- en drugshandel geen kans krijgen in zowel binnen- als buitenland.

Specially Designated Nationals (SDN’s)

De OFAC omschrijft de organisaties, ondernemingen en personen op de lijst als Specially Designated Nationals, oftewel SDN’s. Hun bezittingen zijn geblokkeerd, waardoor ze bijvoorbeeld niet meer bij hun tegoeden kunnen en geen creditcards meer kunnen gebruiken. Je vindt de volledige sanctielijst op de website van de OFAC.

Wanneer is de OFAC sanctielijst van toepassing?

De OFAC sanctielijst is Amerikaans en daarom hoeft niet elke organisatie te controleren of hier (potentiële) cliënten op vermeld staan. Jouw onderneming moet de OFAC lijst meenemen als je zaken op de een of andere manier onder de Amerikaanse wet vallen. Dat stel je vast op basis van de volgende 4 vragen:

  1. Heb je direct of indirect met Amerikaanse producten te maken? Het gaat dan zowel om het verhandelen als het verwerken van Amerikaanse producten.
  2. Heeft je organisatie een Amerikaans dochterbedrijf of ben je dat zelf?
  3. Vallen je producten onder de Amerikaanse exportcontrolewetgeving?
  4. Verantwoorden Amerikaanse staatsburgers de exporttransacties van je bedrijf?

Als je 1 keer of vaker ‘ja’ antwoordt op de bovenstaande vragen, dan is het noodzakelijk om vermeldingen op de OFAC sanctielijst te controleren.

Dit gebeurt er als je in zee gaat met relaties die onder OFAC sancties vallen

Als blijkt dat je om wat voor reden dan ook in zee bent gegaan met een persoon of organisatie op de OFAC sanctielijst, dan zijn de consequenties groot. De Amerikaanse sanctielijsten hebben namelijk de ergste financiële gevolgen. Dat wil zeggen dat je onder andere torenhoge boetes opgelegd krijgt, die je onderneming in gevaar brengen. Controleer dus regelmatig of je relaties onder OFAC sancties vallen. Hoe vaak sanctielijsten gecontroleerd moeten worden, is niet vastgesteld. Je moet in ieder geval redelijke inspanning leveren om te voorkomen dat gesanctioneerde organisaties of personen financiële of economische middelen ontvangen.

Wil je weten hoe je moet handelen als een (potentiële) relatie op de OFAC sanctielijst of op een andere sanctielijst staat? Lees dan onze informatiepagina over sanctielijsten.

Zet Company.info in voor je OFAC controles

Cliënten checken op OFAC en alle andere sanctielijsten kan makkelijk via het online portal van Company.info. Daar vind je de meest complete bedrijfsinformatie, waarmee je het hele verificatieproces van het cliëntenonderzoek uitvoert. Naast een check van alle relevante sanctielijsten kun je bijvoorbeeld UBO’s achterhalen, jaarverslagen raadplegen en bedrijfsnieuws lezen. Zo doe je op één plek efficiënt en betrouwbaar cliëntenonderzoek. Je kunt alle informatie ook automatisch in je cliëntacceptatie- en cliëntmonitoringsysteem integreren met onze API’s. Wil je meer weten of de mogelijkheden bespreken? Bel of mail ons dan gerust.