Nieuws

Verdubbeling faillissementen en daling totaal aantal starters

Publicatie: 19 May 2020
Leestijd: 6 minuten

Uit een analyse van Company.info blijkt dat in totaal ruim 700.000 bedrijven binnen de branches vallen die op basis van hun activiteit recht hebben op overheidssteun als compensatie voor de gevolgen van de coronamaatregelen. Ondanks deze financiële steun vrezen veel bedrijven binnen deze sectoren voor een faillissement. Het aantal faillissementen blijkt in deze sectoren, ondanks de overheidssteun, twee keer hoger te zijn dan vorig jaar.

Binnen de gesubsidieerde sectoren is het aantal faillissementen vanaf de invoering van de coronamaatregelen (omstreeks 12 maart) tot en met 10 mei 2020 al met 103% toegenomen ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. In 2019 waren er binnen de genoemde sectoren in deze weken 72 faillissementen. Terwijl er dit jaar (tot en met 10 mei 2020) al ruim 146 faillissementen zijn geteld. Dit blijkt uit een analyse van Company.info, de data uit het Centraal Insolventie Register en een bewerking op de branchedata vanuit het Handelsregister. In deze analyse zijn de bedrijven meegenomen die op 1 januari 2019 geregistreerd stonden in het Handelsregister.

103% meer

faillissementen binnen de gesubsidieerde sectoren

27% minder

faillissementen in sectoren die niet in aanmerking komen voor de TOG-regeling

Binnen de sectoren die niet in aanmerking komen voor de TOG-regeling vanuit de overheid is het aantal faillissementen tot nu toe juist opmerkelijk lager; 446 faillissementen in totaal. Dit is een daling van 27%. Vorig jaar waren er namelijk in diezelfde periode 614 faillissementen.

Faillissementscijfers kunnen vertekenend zijn

Volgens het Handelsregister is het aantal faillissementen ruim een derde hoger dan vorig jaar. Nu blijkt uit onze eigen analyse dat wanneer je de afgelopen 2 maanden vergelijkt met diezelfde periode vorig jaar dat het totale aantal faillissementen nagenoeg gelijk is. Alleen gedurende de afgelopen 2 weken zie je een kleine toename in het aantal faillissementen. Alleen dit lijkt slechts een administratieve inhaalslag te zijn.

“De faillissementscijfers uit het Handelsregister kunnen erg vertekenend zijn wanneer je deze slechts over een kleinere, niet volledige periode bekijkt. Het verloop van het aantal faillissementen is namelijk heel grillig. Het klopt dat het aantal faillissementen dit jaar in de maand april hoger is dan in diezelfde maand vorig jaar, namelijk 34%. Toch is er dit jaar nog niet echt sprake van een stijging van het totale aantal faillissementen.”

Gerrit Post
Senior Marketing Consultant bij Company.info

Uit onze data blijkt dat er dit jaar (tot en met week 20, 2020) in totaal 592 hoofdvestigingen van bedrijven failliet zijn gegaan, terwijl dat er in diezelfde periode vorig jaar (2019) meer waren. Namelijk 686 faillissementen. Uiteraard weten we niet wat de aankomende crisistijd ons gaat brengen.

Sectoren met aanzienlijk meer faillissementen

Uit onze analyse blijkt dat het aantal faillissementen in een aantal sectoren extreem verschillen ten opzichte van vorig jaar:

  • In de sector financiële instellingen (geen verzekeringen en pensioenfondsen) zijn er 183% meer faillissementen dan vorig jaar.
  • In de sector eet- en drinkgelegenheden zijn er 95% meer faillissementen dan vorig jaar.
  • In de sector detailhandel (niet in auto’s) zijn er 56% meer faillissementen dan vorig jaar.

Branches met veel nieuwe starters

De detailhandel doet het ondanks de crisistijd – en ondanks het grote aantal faillissementen – boven verwachting goed. Binnen die branche zijn er namelijk 26% meer nieuwe starters dan vorig jaar. Zo startten er dit jaar vanaf de invoer van de coronamaatregelen tot en met 10 mei 2020 al 5.157 nieuwe bedrijven binnen de detailhandel. Eenzelfde trend zie je bij post- en koeriersbedrijven. Gedurende de coronamaatregelen zijn er in die branche al 24% meer nieuwe bedrijven gestart dan vorig jaar, wat neerkomt op 355 nieuwe bedrijven.

Aanzienlijk minder starters dan vorig jaar

Uit de data van Company.info blijkt dat er dit jaar 22% minder starters zijn dan vorig jaar in de periode vanaf de invoering van de coronamaatregelen tot en met 10 mei 2020. Er zijn voornamelijk minder nieuwe bedrijven gestart in de sector sport, namelijk 49% minder dan vorig jaar. Terwijl er in de bovengenoemde periode vorig jaar nog 692 nieuwe sportbedrijven zijn gestart, zijn er dit jaar slechts 354 nieuwe sportbedrijven bijgekomen.

Nieuwe kansen ontdekken en risico’s inschatten

De impact van de crisis is voor iedere branche anders. Met de data van Company.info achterhaal je gemakkelijk hoe het met je klanten en leveranciers gaat. Hiervoor zijn meerdere manieren:

  • Ontdek hoe jouw klanten en leveranciers er momenteel voor staan
    Via onze data en slimme tooling achterhaal je welke bedrijven binnen de zwaarst getroffen branches vallen. Geef die klanten en leveranciers extra aandacht en laat zien dat je er voor ze bent in deze moeilijke tijd. Ga samen met ze op zoek naar passende oplossingen voor bij hen spelende problemen. Bedrijven die in deze tijd hun relaties te hulp schieten zullen hun klantloyaliteit zien groeien.

  • Verdiep je in het sector- en het bedrijfsnieuws van jouw klant
    Op die manier ben je beter in staat om mee te denken en om bijvoorbeeld eventuele betalingsregelingen te treffen. Het is ook mogelijk nieuws alerts in te stellen voor belangrijke updates over zakenrelaties.

  • Verrijk en optimaliseer je sales- en marketingplannen voor 2021
    Achterhaal dankzij markt- en klantinzicht voor marketingplanning en leadgeneratie binnen welke sectoren er minder of juist meer nieuwe bedrijven starten.

Wil je meer weten over jouw klanten en de sectoren waarin zij zich bevinden?

Vraag een gratis inspiratie demo aan. Wij helpen je graag op weg.

Volgend artikel

Nieuws

Forse stijging aantal faillissementen in laatste 2 weken

Het aantal faillissementen is de afgelopen 2 weken met bijna de helft (48%) gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging is zeer opvallend te noemen.