Nieuws

Forse stijging aantal faillissementen in laatste 2 weken

Leestijd: 3 minuten

Het aantal faillissementen is de afgelopen 2 weken met bijna de helft (48%) gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek van Company.info. Deze stijging is zeer opvallend te noemen, omdat het aantal faillissementen in de hele coronaperiode sinds maart zelfs licht is gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar: 740, tegenover 752 vorig jaar.

De laatste twee weken zijn er 181 bedrijven failliet gegaan, waar dit er vorig jaar 122 waren in dezelfde periode. Dit is een toename van ruim 48 procent. Gerrit Post van Company.info: ‘het aantal faillissementen per week schommelt doorgaans, maar wij sluiten niet uit dat dit het begin van een trend kan zijn’.

Als we inzoomen op de resultaten, zien we een aantal opvallende uitschieters:

  • Sectoren
    Post: ‘We zien de meeste faillissementen in de horeca en retail, maar opvallend genoeg vallen ook in de bouw al bedrijven om. Al zijn de aantallen niet heel hoog, toch zien we stijgingen van 50% ten opzichte van vorig jaar in bijvoorbeeld de horeca’.
  • Bedrijfsgrootte
    Ruim de helft van de faillissementen (54%) in de coronaperiode wordt gevormd door de groep zzp’ers. Maar dat is eigenlijk niet anders dan normaal. Wat wel opvallend is, is dat er relatief veel bedrijven failliet zijn gegaan met tien tot vijftig medewerkers; een stijging van ruim 30%.
  • Regio
    De faillissementen worden vooral geteld in Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. In Flevoland, Drenthe en Utrecht zijn zelfs minder faillissementen dan vorig jaar.

Dalende trend aantal starters

Naast het aantal faillissementen is er ook gekeken naar de starters. In de coronaperiode is het aantal starters 16% lager dan dezelfde periode vorig jaar. We zien met name minder starters in de sectoren die het als gevolg van het coronavirus extra zwaar hebben en in aanmerking komen voor de TOGS-regeling (-32%), aldus Post.

De toekomst

Post: ‘wij gaan wekelijks monitoren hoe het ondernemersklimaat in Nederland zich ontwikkelt. Dan zal blijken of de piek in het aantal faillissementen van de laatste twee weken blijft doorzetten. Ook zullen wij het aantal starters in de markt op de voet gaan volgen. Houd hiervoor ons blog goed in de gaten.

Wil je meer weten over jouw klanten en de sectoren waarin zij zich bevinden?

Vraag een gratis inspiratie demo aan. Wij helpen je graag op weg.

Volgend artikel

Marketing, Nieuws

Doe de datadriven check en ontvang de scorecard van jouw organisatie.

Hoe datadriven is jouw marketing & sales? En hoe word je nog beter? Om dat te achterhalen hebben we de datadriven marketing & sales check ontwikkeld.