Gemeente Utrecht

Bibob-onderzoek optimaliseren

Vergunningen, subsidies, vastgoedtransacties, overheidsopdrachten of aanbestedingen. Voor criminelen ideale manieren om geld wit te wassen of criminele activiteiten te ondernemen. Denk aan een café als dekmantel. Dankzij de Wet Bibob (Bevordering van Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur) kan een gemeente hier onderzoek naar doen om zo het faciliteren van criminele activiteiten te voorkomen. We spraken met een Bibob-onderzoeker bij de Gemeente Utrecht over de inrichting van dit onderzoek en de wijze waarop Company.info hen daarbij ondersteunt.

ComplianceOnline portal

De Bibob-onderzoeker die wij spraken blijft gezien de gevoeligheid van de werkzaamheden graag anoniem. Zij houdt zich bezig met integriteitsonderzoeken bij vergunningsaanvragen van bijvoorbeeld een horecaonderneming of een bouwvergunning. Op basis van dit onderzoek kan zij de vergunningaanvraag weigeren als blijkt dat er een ernstig gevaar bestaat dat de vergunning zal worden misbruikt voor criminele activiteiten.

“Zodra een vergunningaanvraag bij ons, de afdeling Veiligheid, terechtkomt wordt het Bibob-onderzoek gestart. De aanvrager en alle ondernemingen waarmee deze persoon te maken heeft worden volledig doorgelicht om te achterhalen of de aanvrager integer is.”

Nadat er een aanvraag heeft plaatsgevonden en de aanvrager alle relevante gegevens heeft aangeleverd start het Bibob-onderzoek. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende bronnen. Company.info is één van de bronnen die de Gemeente Utrecht in ieder Bibob-onderzoek raadpleegt.

In een paar kliks alle benodigde informatie in kaart.

Direct bij de start van het onderzoek maakt de ondervraagde Bibob-onderzoeker gebruik van Company.info om de vergunningsaanvrager en zijn zakelijk netwerk te analyseren. Bij de analyse van de bedrijfsgegevens volgt al snel de controle van de bestuurder(s). Het gaat er dan met name om in kaart te krijgen of de bestuurder betrokken is geweest bij faillissementen of fraude. En of de bestuurder(s) deelnemingen heeft (hebben) in andere ondernemingen. Als dit het geval is, worden ook deze ondernemingen onderzocht.

“In Company.info zie je direct welke ondernemingen bij elkaar horen en wie de bestuurders daarvan zijn. Je kan heel gemakkelijk doorklikken naar de verschillende soorten informatie zoals gerelateerde ondernemingen, deponeringen en jaarrekeningen. Op deze manier breng je het profiel van een aanvrager gemakkelijk in kaart.”

Wanneer uit de informatie van Company.info en de andere bronnen blijkt dat er geen gevaar is voor criminele activiteiten kan de aanvraag goedgekeurd worden. Indien dit onvoldoende duidelijk wordt, stuurt de gemeente Utrecht het dossier voor nader onderzoek naar het Landelijk Bureau Bibob. Bureau Bibob heeft meer mogelijkheden dan de gemeente om de integriteit te onderzoeken.

Tijdwinst en efficiëntie.

Dankzij Company.info is de gemeente Utrecht in staat efficiënter te werken.

“Door met Company.info Online te werken hebben we snel een duidelijk beeld van een onderneming of aanvrager. De online omgeving werkt ontzettend prettig omdat je met een paar kliks over alle informatie beschikt die nodig is voor een gedegen Bibob-onderzoek. Zonder Company.info zouden we veel meer handelingen moeten doen om tot dezelfde informatie te komen. Fijn dat dit niet meer nodig is.”

Meer weten over Bibob-onderzoek optimaliseren?

Ontdek hoe je jou Bibob-onderzoek kunt optimaliseren. Download gratis de brochure ‘Versnel je Bibob-onderzoek’.

Brochure aanvragen

Volgende case

T-Mobile

Een 360 graden klantbeeld voor 2 bedrijven dankzij een data lake