Nieuws

Bedrijven lopen vergoeding mis dankzij verkeerde SBI-registratie

Leestijd: 11 minuten

Tijdens de persconferentie op dinsdag 21 april werd bekendgemaakt dat er voorlopig nog geen versoepeling komt van de maatregelen waardoor veel ondernemers juist nu in zwaar weer verkeren. Gelukkig kunnen veel bedrijven gebruikmaken van de financiële regeling die geldt voor een aantal vastgestelde branches. Deze tegemoetkoming is bedoeld voor alle bedrijven die deze vermelde branchecodes, ook wel SBI-codes genoemd, als hoofdactiviteit hebben volgens het Handelsregister. Elk bedrijf kent echter ook nog SBI-codes voor nevenactiviteit(en), waarvoor geen financiële tegemoetkoming wordt uitgekeerd. Het is nu dus belangrijker dan ooit dat alle bedrijven wel onder de juiste hoofd SBI-code geregistreerd staan. Vallen er bedrijven buiten de boot die wel degelijk in aanmerking zouden moeten komen voor een vergoeding?

Mogelijk onjuiste hoofd SBI-code registraties

Een hoofd SBI-code geeft aan wat de hoofdactiviteit van een bedrijf is, maar soms is de hoofdactiviteit van een bedrijf anders dan de geregistreerde SBI-code doet vermoeden. Zo hebben veel bedrijven zich jaren geleden ingeschreven bij de KvK (Kamer van Koophandel) met 1 hoofdactiviteit en maximaal 2 nevenactiviteiten. Deze registratie in het Handelsregister is voor sommige bedrijven inmiddels niet meer actueel doordat bijvoorbeeld de nevenactiviteit inmiddels de hoofdactiviteit is geworden. De wijziging van deze nieuwe hoofdactiviteit is niet altijd doorgegeven. Mathijs Tax (Woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) vertelt in een uitzending van BNR Nieuwsradio dat het vaak mis gaat als er gecontroleerd wordt of de hoofdactiviteit van een onderneming overeenkomt met de zogeheten SBI-codes. Zo kan een verkeerde SBI-registratie ervoor zorgen dat ondernemers geen tegemoetkoming ontvangen.

 

78.000

Nederlandse bedrijven staan mogelijk onder de verkeerde hoofd SBI-code geregistreerd.

Uit onderzoek van Company.info blijkt dat 78.000 Nederlandse bedrijven mogelijk geregistreerd staan onder de verkeerde SBI-code, waardoor ze niet in aanmerking komen voor de subsidieregeling. Helaas is het voor ondernemers niet mogelijk om de SBI-code met terugwerkende kracht zelf te wijzigen om alsnog in aanmerking te komen voor de vergoeding. Wel kun je bij het RVO aangeven dat je daadwerkelijke activiteit anders is dan de geregistreerde hoofd SBI-code om zodoende toch aanspraak te kunnen maken op de vergoedingsregeling van de overheid. Company.info ziet al lange tijd dat de geregistreerde hoofd SBI in het Handelsregister vaak niet overeenkomst met de daadwerkelijke hoofdactiviteit van een bedrijf. Daarom is in de Company.info database bij ruim 600.000 bedrijven één of meerdere extra SBI-codes toegevoegd. Deze SBI-codes worden door middel van website crawling en de bedrijfsnaam gegenereerd. Alle content van de bedrijfswebsites wordt hiervoor doorzocht. Aan de hand van vaak voorkomende trefwoorden, waaruit blijkt wat de hoofdactiviteit van een bedrijf is, wordt deze ‘Company.info SBI-code’ vastgesteld en toegevoegd aan de Company.info database.

Uitzondering bedrijven met een nevenactiviteit

De overheid maakt in de financiële tegemoetkoming wel een uitzondering voor agrarische recreatieondernemingen. Hier wordt wel gekeken naar de nevenactiviteit van het bedrijf. Dit zijn bijvoorbeeld boerderijen die (gedeeltes van) hun eigen terrein als kampeergelegenheid verhuren. Maar hoe zit dat met andere bedrijven die ook één of meerdere nevenactiviteit(en) uitvoeren? Uit de database van Company.info komt naar voren dat 168.800 bedrijven één of meerdere nevenactiviteiten uitvoeren die vallen binnen de SBI-codes die in aanmerking komen voor een vergoeding.

UPDATE 29/04/2020 – Vanaf 29 april 2020 kunnen ondernemers ook met één van hun geregistreerde nevenactiviteiten aanspraak maken op de TOGS-regeling. Dit besluit geldt (met terugwerkende kracht) voor bedrijven die op 15 maart 2020 reeds met die neven SBI-codes geregistreerd stonden. Deze berichtgeving volgde exact één dag na de publicatie van dit artikel.  

Wil jij deze inzichten doorvertalen naar jouw business?

Vraag een gratis inspiratie demo aan. Wij helpen je graag op weg.

Bedrijven die mogelijk vergoeding mislopen

Doordat er door de overheid alleen naar de bij het Handelsregister geregistreerde hoofd SBI-code van een bedrijf wordt gekeken lopen exact 229.837 bedrijven momenteel mogelijk hun vergoeding mis. Ze vallen buiten de scope van de regeling. Terwijl deze bedrijven op basis van hun werkelijke hoofdactiviteit of neven SBI-code mogelijk in aanmerking zouden moeten komen voor een vergoeding vanuit de overheid. Of ze in aanmerking komen is ook afhankelijk van andere voorwaarden, zoals het feit dat er sprake moet zijn van omzetverlies en dat het bedrijf niet gevestigd mag zijn op een privéadres. Dat mag alleen wanneer het bedrijf een aparte ingang heeft bij het woonadres.

168.800

bedrijven voeren nevenactiviteiten uit binnen de SBI-codes van de TOGS regeling.

229.837

bedrijven lopen momenteel mogelijk hun vergoeding mis.

“Het komt regelmatig voor dat de belangrijkste activiteiten van een bedrijf anders zijn dan wat een KvK-inschrijving ons laat zien. Uit onze database komen vaak andere, meer betrouwbare SBI-codes rollen. Deze SBI-codes achterhalen wij dankzij onder andere de techniek website crawling, maar ook door het uitvoeren van handmatige checks. Ze wijken regelmatig af van de SBI-code waarmee het bedrijf bij de KvK staat ingeschreven. Om een voorbeeld te geven: olie- en gasbedrijf Shell staat bij het Handelsregister ingeschreven als financiële holding terwijl dit niets zegt over hun hoofdactiviteit. Dit soort onvolledigheden komen wij heel vaak tegen. De SBI-code van Shell die door Company.info is gegenereerd is bijvoorbeeld 06 - Winning van aardolie en aardgas, 46712 - Groothandel in vloeibare en gasvormige brandstoffen, 473 - Benzinestations. Deze SBI-code is een stuk specifieker dan de SBI-code waaronder zij ingeschreven staan bij het Handelsregister.”

Arno Veenstra
Data Scientist bij Company.info

Als je op deze manier naar de branche-indeling kijkt vallen veel bedrijven buiten de compensatieregeling. Neem bijvoorbeeld het bedrijf Novisource.

“Novisource staat in het Handelsregister ingeschreven als holding maar is volgens onze database een uitleenbureau, wat ook klopt als je naar de hoofdactiviteit van dit bedrijf kijkt. Dit bedrijf vist dus achter het net van de TOGS-regeling (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren) op basis van hun hoofd SBI terwijl ze er vanwege hun hoofdactiviteiten er wel recht op hebben.”

Gerrit Post
Senior Marketing Consultant bij Company.info

Deze branches vallen vaak buiten de boot

Bedrijven in de hoofd SBI Arbeidsbemiddeling hebben volgens RVO geen recht op de TOGS subsidie. Bedrijven in de SBI uitzendbureau echter wel. Er zijn echter 6.967 bedrijven die als hoofd SBI arbeidsbemiddeling hebben en als neven SBI uitzendbureau. Deze bedrijven ontvangen dus geen subsidie. Maar is dat fair? Ook adviesbureaus (SBI-code 70221) komen vaak niet in aanmerking voor een vergoeding, terwijl bedrijven die bedrijfsopleidingen en trainingen aanbieden (SBI-code 85592) wel in aanmerking komen. Er zijn 1.960 bedrijven die volgens de Company.info database als hoofd SBI-code bedrijfsopleidingen hebben, maar in het Handelsregister geregistreerd staan als adviesbureau. Deze bedrijven zouden wel degelijk in aanmerking moeten komen voor een vergoeding.

6.967

uitzendbureaus hebben als hoofd SBI arbeidsbemiddeling en ontvangen geen subsidie.

1.960

bedrijven die bedrijfsopleidingen aanbieden staan geregistreerd als adviesbureau en komen niet in aanmerking.

Er heerst onder ondernemers aardig wat verontwaardiging als het gaat om de vaak oneerlijke schifting tussen bedrijven die wel of niet in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de overheid. Zo reageerde Eric Ariëns (Founder en Country Manager Strossle Benelux) op een LinkedIn bericht van Staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer met de treffende opmerking dat als we bijvoorbeeld kijken naar zo’n 5 jaar geleden. In die tijd waren er voor sommige bedrijven geen passende SBI-codes. Zo werd een digitaal mediabedrijf bij de inschrijving in het Handelsregister onder ‘Overige IT dienstverlening’ ingedeeld omdat er gewoonweg geen betere indeling beschikbaar was. Dit soort onjuistheden zijn de afgelopen jaren niet rechtgetrokken, waardoor we nu met aardig wat onvolledige SBI-registraties te maken hebben. Maar het zijn niet alleen de relatief nieuwe branches en bedrijven die hierdoor een vergoeding mislopen. Ook veel ondernemers met ambachtelijke beroepen, zoals meubelmakers, glazeniers, goud- en zilversmeden hoeven niet op vergoeding te rekenen. Mogelijk wilden deze ondernemers vanwege andere redenen destijds niet onder de SBI detailhandel vallen. Nu ondervinden zij daar juist last van doordat zij niet op een vergoeding hoeven te rekenen.

Nieuwe kansen ontdekken en risico’s inschatten

Voor iedere branche is de impact van de crisis anders. Hoe staan jouw klanten en relaties er momenteel voor? Gaat het goed met ze of kunnen zij wel een steuntje in de rug gebruiken? Met Company.info achterhaal je gemakkelijk welke klanten waardevol zijn, maar nu wel in zwaar weer zitten en extra coulance verdienen met betaal- of kortingsregelingen. Hiervoor zijn meerdere manieren:

  • Achterhaal welke klanten en prospects het momenteel zwaar hebben
    Via onze database en slimme tooling achterhaal je welke bedrijven binnen de zwaarst getroffen branches vallen. Pas je relatiemanagement hierop aan en steek die klanten een hart onder de riem. Veel (potentiële) klanten hebben behoefte aan contact met een relatiemanager die samen met hen op zoek gaat naar oplossingen voor bij hen spelende problemen. Bedrijven die in deze tijd hun klanten te hulp schieten in plaats van een order proberen te scoren, zullen hun klantloyaliteit zien groeien.

  • Verdiep je in het sector- en het bedrijfsnieuws van jouw klant
    Op die manier ben je beter in staat om mee te denken en om bijvoorbeeld eventuele betalingsregelingen te treffen. Het is ook mogelijk nieuws alerts in te stellen waarmee je belangrijke updates over zakenrelaties automatisch per mail te ontvangt.

  • Ontdek en benut nieuwe (online) kansen en doelgroepen
    Achterhaal de nevenactiviteiten van bedrijven via webdata. Door middel van website crawling helpen wij jou bij het vinden van nieuwe kansen en specifieke doelgroepen.

Vraag een gratis online inspiratie demo aan.

Wij voorzien je graag van inspiratie tijdens een online 1-op-1 sessie van een uur. Onze consultants laten zien hoe je – met behulp actuele, betrouwbare data – nieuwe kansen ontdekt en risico’s beter inschat.

Gratis inspiratie demo aanvragen

Volgend artikel

Nieuws

De impact van Corona op de IT- en telecombranche

Wat ondanks allerlei campagnes van IT-bedrijven en de overheid nooit lukte, kreeg het Coronavirus binnen no time voor elkaar: miljoenen Nederlanders gingen volledig thuiswerken. Lees alles over de impact van Corona op de IT- en telecombranche.