Compliance

Maak je compliance processen snel en slim met data intelligence

Leestijd: 4 minuten

Banken en verzekeraars, advocatenkantoren, vastgoedbedrijven, webshops die een PSD2-vergunning hebben aangevraagd. De lijst van sectoren die moeten voldoen aan de Wwft groeit. Waar financiële dienstverleners inmiddels al enige ervaring hebben, bevinden de andere sectoren zich nog in de opstartfase: hoe regel ik de compliance processen precies in?

Automatiseer KYC onboarding & monitoring

In compliance processen is het klantonderzoek verreweg het belangrijkste, maar nu ook nog het meest tijdrovende onderdeel. Dat komt doordat de meeste bedrijven het proces nog handmatig hebben ingericht. Medewerkers:

  • vragen uittreksels uit het Handelsregister op;

  • brengen aan de hand van deze uittreksels concernstructuren in kaart en gaan zo zelf na wie de UBO is;

  • stellen een UBO-verklaring op en sturen die toe via e-mail of post;

  • zoeken in PEP- en sanctielijsten of de UBO erin voorkomt;

  • googelen het bedrijf handmatig om te zien of het ooit betrokken is geweest bij fraude, witwassen, kidnapping of andere criminele activiteiten.

Het meest frustrerende van dit alles is dat er in 95 procent van de gevallen niets aan de hand is. Gelukkig doen de meeste ondernemers gewoon op een hele nette manier zaken. Dit maakt het werk voor een compliance officer alleen wel een stuk minder spannend. Geen wonder dat zij dit gedeelte van hun werk tijdrovend en saai vinden. Wordt er een bedrijf gevonden waar een verdenking op rust? Dan duikt een collega daar dieper in. Deze meer uitdagende cases zijn – heel begrijpelijk – voor een compliance officer dé krenten in de pap.

Data rechtstreeks in jouw systeem

Het goede nieuws is: de technologie maakt het vandaag de dag heel goed mogelijk om repetitieve werkzaamheden te automatiseren. En dat is precies wat Company.info voor je doet. Wij hebben al in kaart gebracht hoe de concernstructuur eruitziet en ondersteunen onze klanten bij het zoeken naar de UBO. Via onze compliance check controleer je gemakkelijk of een UBO voorkomt op een PEP- of sanctielijst. Volautomatisch doorzoeken wij alle relevante nieuwsbronnen wereldwijd op negatieve berichtgeving over de bedrijven in onze database. Die informatie stellen wij aan jou beschikbaar. Dit maakt het voor jou mogelijk om een bedrijf handmatig op al deze thema’s via onze online portal door te lichten, maar we kunnen de informatie ook via een API rechtstreeks in jouw systemen aanleveren. Met een groene of rode vlag geven we aan welke bedrijven je kunt goedkeuren en waar je dieper in moet duiken.

Jij bepaalt wat je wilt weten

Welke informatie je uit onze database in jouw systemen wilt integreren, dat is aan jou. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om inzichtelijk te krijgen welke bedrijven structureel hun jaarrekening deponeren. Richt jij je met jouw diensten op kleine bedrijven en wil je automatisch de organisaties eruit filteren die onderdeel zijn van een groter concern? Wij regelen het. Wil je geen zakendoen met bedrijven die die een dochter-, zuster- of moederbedrijf hebben in China, Rusland of Noord-Korea? We laten volautomatisch een rode vlag oplichten zodra jij het onboarding proces start.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Daarom gaan we graag met je in gesprek over jouw belangrijkste uitdagingen en passen daar een mouw aan.

Mark Brasser, Product Owner bij Company.info

KYC-processen automatiseren.

Ben je benieuwd hoe wij kunnen helpen bij het automatiseren van jouw KYC-proces?

Volgend artikel

Nieuws

Nieuwe kansen voor ondernemers en ZZP’ers in de coronacrisis

In totaal zijn er 261.723 ZZP’er werkzaam binnen de branches die het zwaarst worden getroffen. Voor sommige ondernemers kwam de financiële ondersteuning vanuit de overheid te laat. In de eerste week van april zijn bijna 60% meer bedrijven failliet verklaard dan vorig jaar.