Artikel, Compliance

Compliance bij complexe bedrijfsstructuren: hoe blijf je in control?

Publicatie: 10 April 2025
Leestijd: 7 minuten

Criminelen worden steeds slimmer in het witwassen van geld en het omzeilen van wet- en regelgeving. Vaak zetten ze onnodig ingewikkelde bedrijfsstructuren in om eigendomsverhoudingen te verbergen en geldstromen te verdoezelen. Denk aan bv’s in het buitenland, stromannen of een wirwar van holdings. Hoe herken je zo’n complexe bedrijfsstructuur? Welke bronnen gebruik je? En waar moet je op letten bij je onderzoek? In dit blog geven we je praktische handvatten om grip te houden op organisaties met een verhoogd risico.

Deze signalen kunnen wijzen op witwasrisico’s.

Natuurlijk is niet elke bedrijfsstructuur verdacht. Eenmanszaken en vennootschappen onder firma (vof’s) zijn bijvoorbeeld relatief eenvoudig te begrijpen: de eigenaar is direct verantwoordelijk. Bij besloten en naamloze vennootschappen wordt het al ingewikkelder door de aanwezigheid van aandeelhouders. Echte complexiteit ontstaat wanneer bedrijven onder holdings, trusts of offshore-entiteiten vallen.

Sommige organisaties gebruiken bewust complexe structuren om criminele praktijken te verbloemen. Vaak kan je dit herkennen aan bepaalde signalen die een verhoogd risico op witwassen vormen, zoals:

  • Actief in een risicovolle branche of onduidelijke bedrijfsactiviteiten – Bedrijven in de branches horeca, bordelen, massagesalons, toko’s en coffeeshops hebben vaak te maken met witwassen. Ook onduidelijke of vage omschrijvingen van de bedrijfsactiviteiten kunnen duiden op een verhoogd risico op witwassen.

  • Meerdere tussenliggende entiteiten en holdings – Hoe meer lagen een bedrijf heeft, hoe moeilijker het wordt om de uiteindelijke eigenaar te achterhalen. Dit kan erop wijzen dat het eigendom bewust wordt verhuld.

  • Gebruik van offshore-bedrijven – Bedrijven die geregistreerd staan in belastingparadijzen zoals Panama of de Kaaimaneilanden hebben vaak minder strenge rapportageverplichtingen. Dit kan erop wijzen dat financiële transparantie wordt vermeden.

  • Onduidelijke eigendomsverhoudingen – Als de uiteindelijk belanghebbenden (UBO’s) niet duidelijk naar voren komen in de bedrijfsdocumenten of als de organisatie terughoudend is in het delen van informatie over bijvoorbeeld de organisatiestructuur, kan dat wijzen op bewuste verhulling.

  • Regelmatige wisselingen in het bestuur of de aandeelhouders – Regelmatige wijzigingen in bestuurders en aandeelhouders kan een tactiek zijn om toezicht te omzeilen.

  • Kruisverbanden tussen bedrijven en/of onlogische geldstromen – Bedrijven die elkaar financieren zonder een duidelijke zakelijke reden kunnen worden vaak gebruikt om geldstromen te verhullen.

Criminele structuren in de praktijk: dit gebeurde er in Amsterdam.

Een recente zaak laat goed zien hoe criminelen complexe bedrijfsstructuren inzetten om onder de radar te blijven. In maart 2024 stond een Amsterdamse drugs- en witwasorganisatie voor de rechter. Ze gebruikten een web van bv’s, buitenlandse entiteiten en stromannen om miljoenen aan crimineel geld wit te wassen. Deze casus maakt duidelijk: hoe complexer het netwerk, hoe groter de kans dat er iets te verbergen valt.

Raadpleeg deze informatie en bronnen voor onderzoek naar complexe bedrijfsstructuren.

Om een organisatie met een complexe bedrijfsstructuur goed te kunnen onderzoeken, heb je betrouwbare bedrijfsinformatie en databronnen nodig. Gebruik altijd deze:

  • Handelsregisters – Zoals de KvK (Nederland), Companies House (VK) of SEC (VS) voor officiële bedrijfsregistraties.

  • UBO-register – Om de uiteindelijk belanghebbenden in kaart te brengen. Gebruik naast het UBO-register ook andere bronnen om onderzoek te doen naar de UBO(‘s).

  • Jaarrekeningen en kredietinformatie – Om inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van een bedrijf.

  • Sanctielijsten en PEP-controles – Check of de organisatie of betrokken personen op (internationale) waarschuwingslijsten staan.

  • Juridische documenten en rechtszaken – Om meer te weten te komen over geschillen en mogelijke risico’s. Deze vind je in het insolventieregister en op Rechtspraak.nl.

  • Negatieve media – Krantenartikelen en onderzoeksrapporten kunnen signalen geven over mogelijke risico’s.

Checklist: hier moet je op letten bij complexe bedrijfsstructuren.

Onderzoek doen naar bedrijven met een complexe structuur vereist meer aandacht en dus tijd. Je wilt niets missen om goed te kunnen bepalen of het verhoogde risico die de organisatie meebrengt, acceptabel is. Gebruik bij je onderzoek naar een bedrijf met een complexe structuur daarom altijd deze checklist:

  • Controleer de UBO’s en hun achtergrond
    De uiteindelijk belanghebbende(n) van een bedrijf kan verborgen zijn achter meerdere lagen van eigendom. Gebruik officiële registers om deze personen te identificeren en controleer of ze betrokken zijn bij eerdere verdachte zaken.

  • Let op gebrekkige transparantie over bedrijfsinformatie
    Geeft een organisatie geen of onvolledige informatie over bijvoorbeeld de organisatiestructuur? Dat is een rode vlag. Gebrek aan transparantie kan wijzen op een bewuste poging om belangen te verhullen.

  • Wees alert op ongebruikelijke geldstromen en kruisfinancieringen
    Als bedrijven binnen een groep meerdere keren geld overmaken zonder een duidelijke reden, kan dat een rode vlag zijn.

  • Onderzoek bedrijfsstructuren in belastingparadijzen
    Wordt er gebruikgemaakt van offshore-bedrijven? Check of dit een legitieme reden heeft.

  • Analyseer bestuurders en aandeelhouders
    Zijn er bestuurders met een verleden in fraude, faillissementen of andere juridische problemen? Dit kan een indicator zijn voor verhoogd risico.

  • Gebruik betrouwbare databronnen en onafhankelijke tools voor verificatie
    Vertrouw niet op één databron, maar combineer gegevens uit verschillende registers.

  • Monitor bedrijven doorlopend
    Bedrijfsstructuren kunnen snel veranderen. Controleer bedrijven daarom niet eenmalig, maar zorg dat je voortdurend op de hoogte blijft van wijzigingen.

Houd grip op complexe bedrijfsstructuren.

Het controleren van bedrijven met complexe structuren kan tijdrovend zijn. Gelukkig kun je het proces versnellen door slimme databronnen en compliance-tools te gebruiken. Company.info biedt verschillende oplossingen waarin alle benodigde informatie voor verificatie en monitoring van natuurlijke personen en rechtspersonen op één plek is samengebracht. Denk aan ons online portal voor bedrijfsinformatie of onze KYC workflowtool. Je kunt deze gegevens ook direct integreren in je cliëntacceptatiesysteem via API’s, zodat je altijd over de meest actuele en betrouwbare informatie beschikt.

Plan een persoonlijk adviesgesprek.

Wil je meer weten over hoe onze oplossingen jou kunnen helpen bij het versnellen van jouw compliance processen? Neem contact met ons op. Dan bekijken we samen welke oplossing het beste bij jouw organisatie past.

Vorig artikel

Sales, Artikel, Marketing

Het CRM-systeem als fundament voor succesvolle Marketing en Sales

Een CRM-systeem vol verouderde data? Dan kun je effectieve Marketing en Sales wel vergeten. In dit blog ontdek je hoe je je CRM structureel opschoont en verrijkt. Zo krijg jij grip op je datakwaliteit en haal je het maximale uit je CRM.