Een belangrijke taak van gemeenten is het bestrijden van ondermijnende criminaliteit, zoals witwassen en drugstransporten. Dit gebeurt onder andere door kwetsbare ondernemers hiervoor te waarschuwen en weerbaar te maken. De RegioMonitor van Pandora Intelligence, ondersteund door data van Company.info, helpt gemeenten om deze ondernemers snel te identificeren.
“We brengen geautomatiseerd grote hoeveelheden data bij elkaar en maken deze overzichtelijk en makkelijk te begrijpen. Zo hebben gemeenten veel sneller kwetsbare bedrijven in beeld en vinden ze signalen die anders verborgen zouden blijven.”
Snel onderbouwde beslissingen maken.
Al sinds 2016 ontwikkelt Pandora Intelligence beslissingsondersteunende software voor verschillende sectoren, waaronder veiligheidsorganisaties en gemeenten. Gaetan van Diemen, VP of Product bij Pandora Intelligence, legt uit: “We combineren data uit verschillende bronnen en voeren daarop complexe analyses uit. Gebruikmakend van kunstmatige intelligentie komt daar een handelingsperspectief uit op basis waarvan onderbouwde beslissingen kunnen worden genomen. De software van Pandora Intelligence wordt onder andere gebruikt door overheidsinstanties en bedrijven als luchtvaartmaatschappijen en financiële instellingen,”
Van maanden naar dagen werk dankzij de RegioMonitor.
Het kost medewerkers van gemeenten enorm veel tijd om proactief kwetsbare bedrijven voor ondermijnende criminaliteit te signaleren. Jochem: “Er is sprake van ondermijnende criminaliteit als legitieme organisaties worden misbruikt voor criminele activiteiten. Het is bijna niet meer te doen om honderden van dit soort bedrijven handmatig te herkennen. Dat kost maanden. Bovendien hebben veel gemeenten te weinig capaciteit om dit op te pakken.”
De RegioMonitor lost dit probleem op. “Hiermee voeren we een geautomatiseerde scan uit van alle locaties en bedrijven in een bepaald gebied. Dat doen we door data uit gesloten en open bronnen samen te brengen. In al die informatie signalereert RegioMonitor kwetsbaarheden. Wat die kwetsbaarheden zijn, bepaalt de gemeente.”
“Expertkennis verwerken we in kennisregels in het systeem. Dankzij de RegioMonitor kan een gemeente binnen een paar uur inzicht hebben in de kwetsbaarheid van bedrijven in hun gebied, dat bespaart ze enorm veel tijd.” aldus Jochem.
Eerder in beeld bij gemeente dan bij criminelen.
Zo kunnen gemeenten proactief optreden. Gaetan: “Als een nieuwe ondernemer start in een kwetsbare branche op een locatie met weinig toezicht, kan de gemeente direct in gesprek gaan. Ze waarschuwen de ondernemer voor mogelijke risico’s en bieden hulp aan. Zo willen ze kwetsbare ondernemers eerder vinden dan criminelen.”
“Wat we heel handig vinden aan Company.info, is dat jullie gestructureerde data van meerdere bronnen hebben. Daardoor kunnen we met één samenwerking data van diverse bronnen aansluiten. Een grote toegevoegde waarde. En jullie denken graag mee over de processen en API’s, ook heel fijn.”
Direct inspelen op waardevolle inzichten
Dankzij de Company.info-data ontstaan heldere bedrijfsprofielen, waardoor gemeenten precies weten hoe het zit met het eigendom van bedrijven. Jochem: “Dat levert interessante inzichten op. Bijvoorbeeld dat een bepaalde holding veel meer bedrijven op hetzelfde bedrijventerrein beheert dan de gemeente dacht. Dat helpt bij het herkennen van kwetsaarheden voor ondermijnende criminaliteit.”
En dat is niet de enige waardevolle toepassing. “Laatst brachten we zorgondernemers van een gemeente in kaart. Enkele organisaties vielen op vanwege hun recente oprichtingsdatum én door uiteenlopende bedrijfsactiviteiten. Na vervolgonderzoek bleek dat sommige bestuurders van die ondernemingen in het verleden betrokken waren bij zorgfraude. Met de scan worden dat soort kwetsbaarheden snel inzichtelijk en kunnen gemeenten daar direct op inspelen. Op die manier verrijkt de Company.info data onze oplossing echt.”
Als één team samenwerken
Jochem en Gaetan zijn niet alleen blij met de inhoudelijke, maar ook met de persoonlijke kant van de samenwerking met Company.info. “In de opstartfase hadden we veel contactmomenten. We waren als één team bezig met de ontwikkeling. Dat vond ik heel prettig”, vertelt Jochem.
“Het voelt voor ons echt als een samenwerking: er is totaal geen concurrentiegevoel. Als er iets is, weten we bij elkaar de juiste mensen te vinden. De gesprekken zijn altijd goed en open. Heel fijn!
Ook partner worden van Company.info?
Als partner van Company.info verbeter je de kwaliteit van de bedrijfsinformatie en het gebruiksgemak in je softwareproduct. Jouw klanten profiteren daardoor van actuele data direct in hun eigen systeem. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bekijk onze partner pagina voor meer informatie of neem contact met ons op. We vertellen je graag meer!
Bekijk hier het overzicht van alle bestaande data-integraties van Company.info.