Stichting Donateursbelangen

Meer tijd voor donateurs door geautomatiseerde bedrijfschecks

Iedere maand checkte Jordan van Bergen, Directeur Bestuurder bij Stichting Donateursbelangen, handmatig of alle non-profitorganisaties die zijn aangesloten bij de stichting nog op ‘actief’ stonden in het Handelsregister. Met een handjevol organisaties is dat te doen. Totdat je uitgroeit naar 100+ aangesloten organisaties… Nu doet hij die checks automatisch met behulp van de Bedrijfsgegevens API van Company.info. De tijdswinst die dat oplevert, kan hij nu in het behartigen van de belangen van donateurs steken.

ComplianceAPI’s

Hart voor donateurs.

In Nederland is er geen officiële toezichthouder op goede doelen. Dit gebeurt op basis van zelfregulering via het CBF dat door goede doelen zelf als initiatief is opgericht. Dit betekent dat goede doelen alleen worden getoetst als zij dit zelf en dus vrijwillig aanvragen bij het CBF. De controle gebeurt op basis van normen die door de Commissie Normstelling zijn opgesteld. “Daarin wordt te weinig rekening gehouden met de belangen van donateurs, vinden wij”, geeft Jordan aan. “Er is bijvoorbeeld geen definitie van een donateur of gever opgenomen. Sterker nog: de term donateur of gever komt helemaal niet in de normen voor. Daarom maakt Stichting Donateursbelangen zich wél hard voor de belangen van donateurs”, zegt Jordan.

De stichting heeft als doel om het vertrouwen tussen donateurs en goede doelen te versterken. Dat doen zij via de Donateursbelofte. Alle organisaties die deze tekenen, beloven dat zij de 10 geboden in de Donateursbelofte nakomen en dat zij donateur gerichte fondsenwerving toepassen. Eén van die geboden is ‘De privacy van donateurs waarborgen en persoonsgegevens beveiligd opslaan’.

De Donateursbelofte en DonateursBelangen-Badge.

Non-profitorganisaties kunnen de Donateursbelofte tekenen door zich aan te melden op de website. Stichting Donateursbelangen checkt dan eerst of de organisatie inderdaad rekening houdt met de wensen en voorkeuren van donateurs. Zo ja, dan krijgen zij de Donateursbelofte toegestuurd. Eenmaal getekend, worden zij als aangesloten non-profitorganisatie op de website vermeld. Daarnaast mogen deze non-profitorganisaties de DonateursBelangen-Badge op hun eigen website vermelden.

Overstap naar automatische bedrijfscheck.

Vanaf het moment dat non-profitorganisaties op de website van Stichting Donateursbelangen vermeld staan, checkt Jordan maandelijks of zij nog wel actief zijn.

“Het is voor ons belangrijk om alleen organisaties te vermelden die daadwerkelijk bestaan. Dat checkte ik handmatig via openbare datasets. Dat was tot een jaar geleden nog te doen, maar inmiddels staat de teller met aangesloten non-profitorganisaties op 100+. Als je je bedenkt dat iedere bedrijfscheck zo’n 1,5 minuut duurt, dan weet de snelle rekenaar dat je daar jaarlijks 30 uur – dus bijna een volledige werkweek – mee kwijt bent.”

Jordan van Bergen
Directeur Bestuurder

Om dat te voorkomen, heeft Jordan nu een geautomatiseerd proces ingericht op het platform Make.com waarin de Bedrijfsgegevens API van Company.info is geïmplementeerd. Hiermee kan je ingevoerde bedrijfsgegevens automatisch checken, verrijken en aanvullen op basis van data uit de meest complete en actuele dataset met informatie over alle ruim 3 miljoen bedrijven in Nederland. Denk aan het aantal medewerkers, financiële informatie, rechtsvorm en registratie-informatie. Voor dat laatste gebruikt Stichting Donateursbelangen de API.

“De API checkt maandelijks of alle aangesloten non-profitorganisaties nog bestaan op basis van o.a. het KVK- en RSIN-nummer. Van de organisaties waarbij dat niet het geval is, ik een overzicht per e-mail. Deze onderzoek ik verder. Blijkt dat deze organisaties inderdaad niet meer ingeschreven staan in het Handelsregister, dan zet ik deze op non-actief en haal ik ze van de website.”

Jordan van Bergen
Directeur Bestuurder

Geen implementatiekennis nodig.

“Het mooie van een platform als Make.com is dat je geen technische kennis nodig hebt om de API van Company.info te implementeren, terwijl dat bij andere technische platforms vaak wel vereist is”, vertelt Jordan. “Je legt één keer de koppeling tussen het platform en de API door aan te geven welke informatie je wilt matchen en het systeem spuugt de resultaten vervolgens automatisch uit. Kind kan de was doen!”

Tijdswinst wordt geïnvesteerd in de belangen van donateurs.

Deze automatische ‘wel/niet actief’-controle in het Handelsregister levert Stichting Donateursbelangen een tijdswinst van 30 uur per jaar op.

“Het is onze missie om binnen 10 jaar te bewerkstelligen dat iedere donateur volledig inzicht heeft in wat er met zijn/haar gegevens en donaties gebeurt via een zogenaamde ‘Mijn donateur’-omgeving. Die tijdswinst kunnen we daar nu dus beter aan besteden!”

Jordan van Bergen
Directeur Bestuurder

Wil jij aan de slag met onze Bedrijfsgegevens API?

Vraag een gratis proefabonnement aan om onze API direct te testen in je software.

Probeer gratis

Volgende case

Dommerholt Advocaten

Het klantacceptatieproces van kop tot staart op orde met de KYC.app