Het vinden en bereiken van de juiste B2B-doelgroep is cruciaal voor succesvolle marketing- en salescampagnes. De mogelijkheden voor het samenstellen van een B2B doelgroepselectie is de afgelopen jaren flink veranderd. Sinds jaar en dag kan je hiervoor aankloppen bij een betrouwbare dataleverancier. Maar – het zal je niet verbazen – hiervoor kan je tegenwoordig ook AI inzetten. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. De crux zit ‘m niet zozeer in het kiezen tussen de één of de ander, maar in het herkennen en combineren van de kracht van beiden.
Snelle start met GPT: van idee naar doelgroeplijst.
Stel je voor: je wilt accountantskantoren in Nederland targeten en je bent op zoek naar een lijst met bedrijven. In plaats van zelf branchecodes te achterhalen en filters te bedenken, typ je in een GPT simpelweg je prompt:
“Ik zoek middelgrote accountantskantoren in de Randstad met minimaal 50 medewerkers die actief zijn in vastgoed.”
Binnen enkele seconden krijg je een lijst met mogelijke bedrijven. Die kan je vervolgens doorvertalen naar persona’s, passende verkoopargumenten en voorbeeldmails voor targeting. Je kunt je zoekopdracht steeds verder verfijnen door de GPT extra informatie te geven over jouw doelgroep. Bijvoorbeeld het type dienstverlening, de fase in de klantreis of relevante brancheontwikkelingen.
Let daarbij wel op wat je invoert. Gegevens zoals namen van contactpersonen, e-mailadressen en telefoonnummers laat je beter achterwege. GPT’s gebruiken jouw invoer namelijk voor trainingsdoeleinden, wat betekent dat die gegevens onbedoeld bij een volgende gebruiker terecht kunnen komen. En dat is precies wat je níét wilt als je zorgvuldig met klantdata omgaat. Dat strookt namelijk niet met de eisen van de AVG.
Voordelen van GPT-tools voor doelgroepverkenning:
Werkt goed bij brainstorms of voor het verkennen van nieuwe markten
Het stimuleert je rechter hersenhelft, je creatieve brein dus
Je ontdekt er persona’s en niches mee buiten de standaardfilters
Van idee naar uitvoering: een goede B2B doelgroepselectie vraagt betrouwbaarheid.
Zodra de verkennende fase overgaat in actie en er een lijst met bedrijven online getarget of gebeld moet worden door Sales, bereikt AI zijn grenzen. Precisie en verantwoord datagebruik worden dan belangrijk. Een bruikbare B2B doelgroepselectie moet immers nauwkeurig zijn. De gegevens van de bedrijven in je lijst moeten kloppen en de B2B doelgroepselectie moet goed afgebakend zijn op basis van je Ideal Customer Profile. Natuurlijk moeten de gegevens ook actueel zijn – failliete bedrijven wil jij niet benaderen – en de lijst moet voldoen aan wet- en regelgeving. Waar AI niet aan die criteria kan voldoen, bieden traditionele dataleveranciers je wél die zekerheid. Zij garanderen:
Volledige datasets met o.a. bedrijfsnamen, KVK-nummers, sectorcodes (SBI), adresgegevens, aantal medewerkers en contactpersonen.
Actuele data, direct gekoppeld aan verschillende officieel erkende databronnen, zoals het Handelsregister.
Diepgaande informatie, zoals omzetcijfers en concernstructuren.
De mogelijkheid op ontdubbelen van klant- en prospectgegevens, zodat je klanten niet target in je prospectcampagnes en vice versa.
Dat je lijst voldoet aan wet- en regelgeving (zoals de AVG en Telecomwet).
Exportmogelijkheden voor CRM, online targeting via bijvoorbeeld LinkedIn en e-mailmarketing.
De slimste strategie? Combineer verkenning met validatie.
Je haalt dus het maximale uit je marketinginspanningen door beide mogelijkheden met elkaar te combineren. Zie AI en bedrijfsinformatie in de vorm van B2B doelgroepselecties via dataleveranciers niet als alternatieven, maar gebruik ze als aanvulling op elkaar: je start met AI voor de juiste denkrichting en inspiratie en schakelt daarna over naar een dataleverancier om die richting te onderbouwen en bruikbaar te maken. Zo profiteer je van de snelheid en creativiteit van AI, zonder concessies te doen op betrouwbaarheid van data die je inzet voor je campagnes.
Sparren over hoe je 'the best of both worlds' combineert?
Wij denken graag met je mee! Of je nu nog in de oriëntatiefase zit en wilt verkennen wat AI voor je doelgroepstrategie kan betekenen, of al een concrete campagne voor ogen hebt en een betrouwbare doelgroepselectie nodig hebt.