Compliance, Klantverhaal

Snelle en betrouwbare identiteitscontrole dankzij digitalisering

Leestijd: 5 minuten

De uitdaging.

Binnen KYC-processen dienen er vaak identiteiten te worden gecontroleerd. Bijvoorbeeld om vast te stellen of de uiteindelijk belanghebbende (UBO) daadwerkelijk diegene is die hij zegt dat hij is. Het controleren van iemands identiteit is doorgaans een tijdrovende en complexe klus. Je zult iemand fysiek moeten ontvangen en aan de hand van zijn/haar rijbewijs of paspoort moeten controleren of je de juiste persoon voor je hebt. Dit is behoorlijk fraudegevoelig; alleen zeer getrainde medewerkers weten waar ze op moeten letten bij de controle van de pasfoto en hoe ze een vals document kunnen herkennen. Evidos zocht een manier om dit proces te digitaliseren, waarbij op een slimme manier gebruik wordt gemaakt van de data-oplossingen van Company.info.

De oplossing.

Digitale identiteitscontrole is hét specialisme van Evidos, wat staat voor Evidence in Online Services. Evidos maakt het mogelijk om binnen je bestaande digitale proces de identiteit van de bestuurders snel en betrouwbaar vast te stellen dankzij de API’s van Company.info. Denk hierbij aan UBO’s en tekenbevoegden. Via een button in je eigen digitale proces land je direct in een iDIN- of DigiD-omgeving waar de online verificatie plaatsvindt. Dit werkt op precies dezelfde manier zoals je bijvoorbeeld in een webshop naar iDEAL wordt geleid zodra je wilt betalen. Zodra de identiteit is gecontroleerd keert je klant weer terug in jouw eigen omgeving en kan hij de rest van het proces vervolgen.

Hoe werkt identificatie via iDIN en DigiD?
iDIN is het identiteitscontrolesysteem dat door banken wordt gebruikt. Bij identificatie via iDIN wordt iemands persoonlijke bankpas als identificatiemiddel gebruikt. Om een bankpas te verkrijgen ben je immers al een keer fysiek langs geweest op een bankkantoor met je paspoort of rijbewijs ter identificatie. Daardoor kun je er vrij zeker van zijn dat de naam op een bankpas overeenkomt met de persoon die op het paspoort of rijbewijs vermeld staat.

DigiD is het systeem dat door de overheid wordt gebruikt als identificatiemiddel. Via DigiD wordt iemands digitale identiteit gebruikt ter verificatie of iemand is wie hij zegt dat hij is. Het identificeren gebeurt door in te loggen met een persoonlijke gebruikersnaam en zelf gekozen wachtwoord.

"Met het digitaliseren van je KYC-processen doe je niet alleen je klant, maar ook jezelf een groot plezier. Want je bespaart flink op kosten. En wie is er nu niet op zoek naar een positieve businesscase?"

Zivko Lazarov
Mede-oprichter Evidos

UBO achterhalen
In sommige situaties is het handig om te weten of een bestuurder ook de UBO (Ultimate Beneficial Owner) van een bedrijf is. Hiervoor maakt Evidos gebruik van de UBO-check van Company.info. De UBO wordt onder andere gecheckt aan de hand van actuele, betrouwbare bedrijfsinformatie uit het Handelsregister. Zo weet je exact of de persoon met wie je zakendoet ook diegene is die direct de zakelijke beslissingen kan nemen.

De resultaten.

In Nederland zijn er nog relatief weinig bedrijven die gebruikmaken van digitale identiteitscontroles binnen hun KYC-processen. Desondanks loopt ons land – samen met Scandinavië – voorop. Veel bedrijven zijn dan ook nog niet bekend met de voordelen van het digitaliseren van identiteitscontroles. Hierbij de belangrijkste resultaten op een rij:

  • Verlaging van de kosten doordat het proces minder arbeidsintensief is.

  • Hogere betrouwbaarheid doordat iDIN, de verificatie vanuit de bank, wordt toegepast.

  • Verduurzaming van het proces doordat er geen papier meer aan te pas komt en mensen ook niet hoeven te reizen om een identiteit te (laten) controleren.

  • Hogere klanttevredenheid omdat het voor de klant ook sneller en eenvoudiger is.

De samenwerking.

Lazarov: “Nederlanders zijn gewend om digitaal zaken te doen, niet alleen op een computer maar ook op een smartphone of tablet. Ze verwachten ook steeds vaker dat hun leveranciers de bestaande processen digitaliseren. Zeker de jongere generatie; voor hen is het echt niet meer van deze tijd om fysiek langs te gaan bij een instantie voor het laten controleren van hun identiteit.”

Evidos heeft klanten in allerlei sectoren, zoals: banken, verzekeraars, pensioenfondsen, vastgoedondernemers, zorginstellingen en overheidsorganisaties. Eigenlijk in alle sectoren waar veel identiteiten moeten worden gecontroleerd. “Dankzij de samenwerking met Company.info zijn wij in staat klanten te helpen om KYC-processen op een betrouwbare manier te versnellen. Door de uitgebreide bedrijfsinformatie van Company.info zijn wij in staat snelle, betrouwbare digitale identiteitscontroles te faciliteren, aldus Lazarov.”

KYC-processen automatiseren.

Ben je benieuwd hoe wij kunnen helpen bij het automatiseren van jouw KYC-proces?

Volgend artikel

Artikel, Sales

Stop met kansloze leads opvolgen, start met de IP-tracker

Haal meer conversie uit je B2B social media campagnes met social targeting. Bereik alleen bedrijven die relevant zijn voor jou. Hoe dat werkt, vertelt Bas Kroon, Marketing Intelligence Consultant bij Company.info, je in dit blog.