Artikel

Onder de 30 jaar oud en commissaris: het kan!

Leestijd: 2 minuten

Nog geen 30 jaar en als commissaris verbonden zijn aan een bedrijf of stichting met meer dan € 10 miljoen aan bedrijfsopbrengsten. Het gebeurt vaker dan je denkt! Negen jonge commissarissen bewijzen dat het een vooroordeel is dat een commissariaat vooral is weggelegd voor grijze mannen in pak. De jonge toezichthouders zijn te vinden in sectoren als de scheepvaart, de bouw, de zuivelsector, bij vastgoedfondsen, in de woningsector, in de gehandicaptenzorg en zelfs bij een scholengemeenschap. De jongsten zijn pas 25 jaar oud, de oudsten zijn 29. En de meesten zijn vrouw. Dit blijkt uit onderzoek van Company.info, die de commissariaten van Nederlandse bedrijven en stichtingen over 2011 bestudeerde.

Merendeel van de jonge commissarissen is vrouw

Een paar zaken vallen op in het onderzoek. Vastgoedbelegger Oreik laat twee van de negen jongste commissarissen aan de bestuurderstafel aanschuiven. Grootste omzetmaker Damen Shipyards heeft een vrouwelijk en nog erg jong familielid als commissaris aangesteld. En de meerderheid van de commissarissen onder de 30 jaar is vrouw (55%). Bij de jonge garde toezichthouders is er duidelijk geen sprake van een glazen plafond!

In totaal zijn 10.960 personen in Nederland commissaris bij één of meerdere bedrijven of organisaties met meer dan €10 miljoen aan bedrijfsopbrengsten. Hun gemiddelde leeftijd is 57,2 jaar. Van alle commissarissen is ongeveer 18% vrouw.

“Op basis van onze onderzoeksgegevens lijkt het erop dat er bij familiebedrijven en stichtingen meer ruimte bestaat voor jonge commissarissen.”

Benedicte Lochtenberg
Commercieel directeur van Company.info

Over Company.info

Company.info beheert de grootste online bedrijfsinformatie database van Nederland. Zij biedt waardevolle, verrijkte bedrijfsgegevens over ruim 2,5 miljoen organisaties en bedrijven. Deze bedrijfsinformatie is samengesteld uit diverse bronnen, waaronder de Kamer van Koophandel.

Volgend artikel

Artikel

SalesManager Software geoptimaliseerd met bedrijfscheck van Company.info

SalesManager Software heeft haar product portfolio uitgebreid met de bedrijfscheck van Company.info. Met deze nieuwe toepassing kunnen organisaties realtime hun klantenbestand verrijken met relevante bedrijfsinformatie uit het Handelsregister. Eenvoudig bedrijven vinden. De bedrijfscheck van Company.info zorgt ervoor dat werken met SalesManager Software makkelijker en sneller verloopt. Een beperkte invoer (bedrijfsnaam of postcode en huisnummer) volstaat […]