Artikel, Marketing, Sales

Klantwaarde vergroten met data

Leestijd: 2 minuten

Marketeers die weten hoeveel hun klanten waard zijn, hebben meer oog voor de klanten met de grootste potentie voor toekomstige waardevermeerdering. Zij zijn beter in staat risico’s te herkennen en ambitieuze, maar realistische groeistrategieën te formuleren.

Niet elke klant is gelijk. Als je precies weet welke (potentiële) waarde een klant vertegenwoordigt, kun je je inspanningen om die klant te ontwikkelen en te behouden, daarop afstemmen. En waarom zou je de deze waarde, uitgedrukt in een customer score, niet delen met je klant? Deze begrijpt dan waarom hij of zij al dan niet in aanmerking komt voor bepaalde extra’s die vervolgens de klantloyaliteit weer vergroten. Marketeers die de logica daarvan inzien, stellen zichzelf drie vragen:

Over welke klantdata kan ik beschikken?

Ga met een vergrootglas door de datasilo’s. Wat staat er in het CRM- en ERP-systeem? Welke bedrijfs-, transactie- en salesdata zijn er beschikbaar? Hoe kwalitatief en actueel zijn de data en welke data missen nog? En, minstens even belangrijk: hoe eenvoudig zijn deze data te ontsluiten voor analyse?

Hoe zijn onze processen georganiseerd?

Kunnen we onze organisatie en processen optimaliseren om meer relevante data te kunnen binnenhalen?

Welke tools en vaardigheden zijn beschikbaar?

Het bepalen van de klantwaarde vereist specifieke vaardigheden, zoals het berekenen van de verwachte toekomstige winstgevendheid van klanten (forecasting) en het berekenen van de verwachte retentie van deze klanten (predictive modelling). Zijn daarvoor de juiste vaardigheden in huis? En welke van het enorme scala aan beschikbare tools sluit het best aan op de specifieke situatie?

Marketeers met een passend antwoord op deze vragen, kunnen meer tijd en aandacht vrijmaken voor klanten die onder de streep het meeste winst opleveren. Zo kunnen zij op basis van harde cijfers risico’s herkennen en zorgen dat hun klanten waardevoller worden.

Volgend artikel

Artikel, Marketing, Sales

Video: “De macht van data”. Hoe beïnvloedt machine learning ons dagelijkse leven?

Wat is een algoritme? Hoe kan een machine zichzelf iets aanleren? Wat zijn de risico’s en voordelen van machine learning? David Graus, Data Scientist van Company.info, was één van de sprekers tijdens het event “De macht van data” van De Balie Academie op 18 juni. Hij bespreekt samen met andere sprekers de maatschappelijke invloed van […]