EW

Company.info database als grondstof voor EW’s Top 500 Bedrijven

De inzichten uit onze data helpen bedrijven dagelijks bij het nemen van slimmere zakelijke beslissingen. Maar ze vormen ook regelmatig belangrijke grondstoffen voor onderzoeksjournalistiek en nieuws. Zo hielpen we EW bij het samenstellen van ‘EW’s Top 500 Bedrijven’. Joris Heijn, financieel journalist bij EW, is sinds enkele jaren verantwoordelijk voor het ontwikkelen van deze lijst en hij werkt de publicatie rondom de lijst – soms gezamenlijk met andere journalisten – uit. Hij vertelt hoe het proces voor het samenstellen van de lijst is versneld dankzij de samenwerking met Company.info.

OnderzoeksjournalistiekDatakwaliteitGebruik van ruwe data

De 500 bedrijven in Nederland met de grootste omzet.

‘Eerst de feiten’. Onder dit motto spreekt het meest gelezen opinieblad EW, ook wel bekend als Elsevier Weekblad, de gevestigde opinie tegen op basis van feiten en argumenten. Voornamelijk met publicaties over onderwerpen die betrekking hebben op de thema’s economie, politiek, wetenschap, cultuur en financiën. Een publicatie binnen dat laatste thema die ieder jaar van de pers rolt is ‘EW’s Top 500 Bedrijven’. Oftewel, de 500 bedrijven in Nederland met de grootste omzet. “Deze lijst vormt voor ons een jaarlijks ankerpunt waarbij we stilstaan bij het Nederlandse bedrijfsleven.”

Zo’n lijst samenstellen klinkt misschien simpel, maar om dat goed te doen, moet je behoorlijk wat journalistieke keuzes maken. Joris: “Er zijn natuurlijk best wat bedrijven die in Nederland zijn opgericht, maar die inmiddels in het buitenland zijn gevestigd. Op papier zijn ze Nederlands, maar zijn ze dat ook echt…”

Om in aanmerking te komen voor een plekje in EW’s Top 500 Bedrijven moet een bedrijf aan de volgende criteria voldoen:

  • In Nederland opgericht en/of in Nederland gevestigd

  • Hoofdkantoor is gevestigd in Nederland

  • Niet in handen van een buitenlandse branchegenoot

Bekende speler als bron voor onderzoeksjournalistiek.

Joris heeft een basislijst die hij ieder jaar verrijkt met actuele data van de grootste bedrijven op basis van bovengenoemde criteria.

“Sinds dit jaar gebruiken we de database van Company.info als bronbestand voor het samenstellen van de Top 500 Bedrijven. Jullie database wordt vaker door (dag)bladen voor onderzoeksjournalistiek gebruikt. Het was dus een logische keuze om met jullie in gesprek te gaan over de mogelijkheden voor het ontwikkelen van de lijst.”

Joris Heijn
Financieel journalist

Joris vervolgt: “We kwamen er al snel achter dat jullie konden leveren wat wij nodig hadden. Daarnaast zou een consultant – dat werd Bas Kroon – ons kunnen helpen bij het gestandaardiseerd aanleveren van de data. Na een korte testperiode van een paar weken besloten we dit project met elkaar aan te gaan.”

Tijdens dit gesprek werd ook duidelijk dat het online portal van Company.info handig zou zijn voor ‘dagelijks’ journalistiek werk. “Vooral om achtergrondinformatie over bedrijven boven water te halen en soms voor publicaties of het schrijven van artikelen. Hier zijn wij dus ook mee gestart.”

Stap 1: matchen en verrijken van de database.

Het ontwikkelen van de Top 500 Bedrijven begon met het koppelen en matchen van EW’s database aan die van ons.

 

“Daar kwamen wat verschillen uit rollen. Van een aantal bedrijven hadden we bijvoorbeeld een verkeerd KVK-nummer in onze database staan. Ook stonden er bedrijven in die sinds de vorige editie failliet zijn gegaan of die hun hoofdkantoor niet meer in Nederland hebben gevestigd. En bepaalde financiële gegevens misten. Bas heeft de datakwaliteit van onze database eerst op orde gebracht op basis van historische en actuele data uit de database van Company.info. Daardoor werd de vulling ervan beter en actueler.”

Joris Heijn
Financieel journalist

Die ‘schone’ lijst verrijkte Bas met de meest actuele omzetcijfers. “Met die groslijst konden wij de Top 500 Bedrijven van Nederland 2024 samenstellen.”

Relevante inzichten, trends en ontwikkelingen achterhalen.

Stap 2 was om relevante inzichten, trends en wijzigingen uit de data te halen. Ieder jaar wijzigt de lijst voor een deel. Die wijzigingen wil je kunnen verklaren. “Daarvoor wil je weten wat voor soort bedrijven er in de lijst zitten, wat de nieuwkomers zijn, welke bedrijven uit de lijst van vorig jaar afvallen, welke bedrijven in omzet zijn gestegen, welke juist zijn gedaald en vooral, waardoor dat komt. Deze informatie is voeding voor het artikel dat bij de Top 500 lijst komt te staan”, vertelt Joris.

Voorheen zocht Joris deze inzichten, trends en wijzigingen handmatig op. “Daarvoor vroeg ik onder andere jaarrekeningen en jaarverslagen op. Daarin vind je vaak opvallende ontwikkelingen bij bedrijven. Of een bedrijf is overgenomen bijvoorbeeld of dat een bedrijf beursgenoteerd is geworden.” Bas leverde een groot deel van deze ontwikkelingen nu aan.

"Daardoor is het aantal keer dat ik iets handmatig moest checken of wijzigen flink afgenomen. Als ik dan wel bepaalde zaken van een bedrijf wilde checken, kon ik dat bijvoorbeeld doen via het online portal van Company.info.”

Joris Heijn
Financieel journalist

Daarin is alle informatie van een bedrijf in een profiel gebundeld. Joris: “Zo kon ik snel achterhalen wat er het afgelopen jaar bij een bedrijf gebeurd is en ik kon bepaalde cijfers makkelijk inzien. In het online portal vind je namelijk ook veel jaarrekeningen terug.”

Ook volgt Joris het hele jaar door ontwikkelingen via het bedrijfsnieuws.

“Maar je kunt altijd ontwikkelingen missen. Daarom is het fijn dat er in het online portal van Company.info veel relevant bedrijfsnieuws te vinden is. Daar zoeken we op met specifieke filters. Zo missen we belangrijke ontwikkelingen minder snel.”

Joris Heijn
Financieel journalist

Publicatie 2: Top 200 Familiebedrijven.

EW’s Top 500 Bedrijven is de eerste lijst die we samen hebben ontwikkeld. “Inmiddels zijn we aan de slag met de Top 200 Familiebedrijven. Daar helpt een andere consultant, Kelsey, bij. Ik ben benieuwd wat voor ontwikkelingen en trends we dit jaar in die lijst gaan zien!”

Dit zijn de 500 grootste bedrijven van Nederland

In de dertiende editie van EW’s Top 500 Bedrijven staan ondernemingen uit uiteenlopende sectoren, van de financiële sector, tot agrarische bedrijven, hightechindustrie en logistieke dienstverleners. Voor de derde keer staat oliehandelaar Vitol op nummer 1. Plek nummer 2 is voor Ahold Delhaize, het moederbedrijf van supermarktketen Albert Heijn. ING sluit het podium af op plek 3. Bekijk EW’s Top 500 Bedrijven van 2024.

Data voor onderzoeksjournalistiek en nieuws.

Benieuwd hoe onze data en tooling kan helpen bij het schrijven van publicaties en artikelen?

Ontdek de mogelijkheden

Vorige case

Arval

Focus op de juiste doelgroepen dankzij Fleetdata en datagedreven targeting