Compliance, Klantverhaal

Automatische Wwft-controle met de Grub-app

Leestijd: 5 minuten

Financiële dienstverleners voeren dagelijks Wwft-controles uit om te blijven voldoen aan alle wet- en regelgeving. Dit geldt ook voor Socium Accountants & Adviseurs, een jong bedrijf dat begin 2019 is opgericht door twee ervaren financieel administrateurs. 

In zijn vorige werkomgevingen bij grotere kantoren ondervond Peter Mulder (oprichter en mede-eigenaar van Socium Accountants & Adviseurs) aan den lijve hoeveel werk het is om Wwft-controles uit te voeren. Daarom ging hij op zoek naar een manier om Wwft-controles te automatiseren.

“Nieuwe klanten komen via ons netwerk binnen, we doen niet aan koude acquisitie. Binnen een kwartier hebben we in de gaten of een bedrijf bij ons past. Als dat zo is en we gaan verder met zo’n potentiële klant, dan voeren we de Wwft-controle uit. Als je dat werk handmatig zou doen, dan kost dat bij bedrijven met een eenvoudige eigendomsstructuur al snel anderhalf uur. Bij bedrijven met een complexere structuur kost het nog veel meer tijd. En al die tijd kunnen we niet bezig zijn met het geven van fiscaal en financieel advies. Terwijl dat ons specialisme en onze passie is."

Peter Mulder
Oprichter en mede-eigenaar van Socium Accountants & Adviseurs

Daarom gingen Peter Mulder en zijn partner op zoek naar een oplossing en kwamen uit bij ComplianceWise. Al sinds 2012 ontwikkelt ComplianceWise diverse oplossingen voor het uitvoeren van Wwft-controles. Socium Accountants & Adviseurs maakt gebruik van één van deze oplossingen, namelijk de applicatie Grub. Volgens Peter Mulder past de Grub-app naadloos in hun visie. Ze automatiseren namelijk graag zoveel mogelijk repetitieve processen met behulp van software uit de cloud.

Automatische Wwft-controles via een cloudapplicatie

Grub is een cloudapplicatie die alle Wwft-controles volledig automatisch uitvoert. Met één druk op de knop weet je hoe de concernstructuur in elkaar zit en wie de UBO is. De app voert daarna volautomatisch de controles op PEP- en sanctielijsten uit. Daarbij maakt Grub gebruik van de data van Company.info.

Dankzij het gebruik van de Grub-app besparen ze bij Socium Accountants & Adviseurs veel tijd en ze voldoen aan alle wet- en regelgeving zonder de administratieve rompslomp die daarbij zou horen als ze de Wwft-controle met de hand zouden doen. Socium Accountants & Adviseurs heeft nog wel één wens. En dat is dat de app automatisch een signaal geeft als iemand iets heeft klaargezet wat door een collega geaccordeerd moet worden.

Grub-app behoort tot de beste compliance tools

Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de branchevereniging NOAB (Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen) is gebleken dat de applicatie Grub van ComplianceWise tot één van de beste Wwft tools behoort. Zij komen functioneel als beste koop uit de bus in de categorie ‘Geïntegreerde toepassingen’. Een kenmerk van deze categorie is de mogelijkheid van het opbouwen van dossiers van de cliënt, waarin Grub zich onderscheidt in de volledigheid van het onderzoek. De verzamelde gegevens, waaronder automatisch gegenereerde data vanuit Company.info, worden vastgelegd en automatisch geüpdatet indien nodig.

Company.info is in dit rapport ook uitgeroepen als beste koop in de categorie ‘Dataleveranciers’. In deze categorie gaat het erom dat data uit verschillende bronnen wordt aangeboden om vervolgens zelf het cliëntonderzoek uit te voeren en het cliëntrisico zelf vast te leggen. Er wordt hier gekeken naar de rijkheid van de data, die kan bestaan uit een combinatie van gegevens uit de Handelsregister, aangevuld met (externe) databases van politieke personen, nieuwsberichten, sanctielijsten etc.

De samenwerking tussen ComplianceWise en Company.info

ComplianceWise en Company.info zijn al jaren datapartners. Company.info levert alle benodigde bedrijfsinformatie voor gedegen cliëntonderzoek en -monitoring. ComplianceWise zorgt er vervolgens voor dat deze data eenvoudig toegankelijk is in de gebruiksvriendelijke app Grub, zodat cliëntdossiers eenvoudig vastgelegd en gemonitord kunnen worden. De Grub-app maakt het dossier van een klant snel en eenvoudig compleet waardoor de naleving van de Wwft vele malen eenvoudiger verloopt.

"Er zijn nog altijd veel kantoren die diverse handelingen in hun processen handmatig uitvoeren. Wwft-controles uitvoeren, documenten inscannen of informatie overtypen. Wij horen dat veel van onze klanten dat zonde van hun tijd vinden. Zij hebben juist voor het accountancy vak gekozen omdat zij het leuk vinden om hun klanten te adviseren over het besparen van geld en het maken van slimme financiële keuzes. Door zoveel mogelijk handelingen te automatiseren, kunnen zij zich richten op waar zij goed in zijn.”

Danny Mourits
Head of Customer Services Grub bij ComplianceWise

Het automatiseren van KYC-processen.

Ben jij benieuwd naar welke actuele, relevante data wij leveren voor KYC-processen?

Volgend artikel

Compliance, Marketing

Compliance en marketing in gesprek over het ethisch gebruik van data

Lang niet iedere marketingactiviteit is helemaal in lijn met de AVG of andere wet- en regelgeving op het gebied van privacy. Wij spraken Udo Oelen, bestuurslid van de DDMA, over het ethisch gebruik van data bij marketing- activiteiten. Lees de aandachtspunten in dit artikel.